برچسب روی بسته‌بندی روانکارها معمولاً اطلاعات مهمی در مورد ترکیب محصول، کاربردهای توصیه شده و دستورالعمل‌های ایمنی ارائه می‌دهند. یقینا اطلاعات روی لیبل‌ها فراتر از نام محصول و یا نام تجاری آن است. ممکن است در نگاه اول کمی سردرگم شوید اما جای نگرانی نیست زیرا ما در این مقاله قصد داریم به موارد مهمی که روی لیبل روانکارها به آن اشاره می‌شود بپردازیم. 

درجه ویسکوزیته

درجه ویسکوزیته معیاری برای اندازه‌گیری ضخامت یا مقاومت در برابر جریان روان‌کننده است و اطلاعات مربوط به آن را  در لیبل روی روانکار می‎توانید بیابید. این عامل مهمی است که هنگام انتخاب روانکار باید در نظر گرفته شود زیرا می‌تواند بر توانایی روان‌کننده و قابلیت محافظتی آن از دستگاه تأثیر بگذارد. انتخاب روانکار با درجه ویسکوزیته مناسب باید بر اساس کاربرد مورد نیاز شما انجام شود. اگر روان‌کننده بیش از حد غلیظ باشد، ممکن است به درستی جریان پیدا نکند و باعث ساییدگی بیش از حد تجهیزات شود. اگر روان‌کننده بیش از حد رقیق باشد، ممکن است حفاظت کافی را ارائه نکند و منجر به خرابی زودرس تجهیزات شود. باید هنگام انتخاب درجه ویسکوزیته مناسب توصیه‌های سازنده تجهیزات را در نظر داشته باشید. 

برخی سیستم‌ها که در درجه‌بندی ویسکوزیته روان‌کننده‌ها از آن استفاده می‌شود عبارت است از:

  •  درجه ویسکوزیته انجمن مهندسین خودرو (SAE): این سیستم معمولاً برای روغن موتور استفاده می‌شود و بر اساس ویسکوزیته روانکار در 100 درجه سانتی‌گراد است. درجه ویسکوزیته SAE با یک عدد مشخص می‌شود، مانند SAE 30 یا SAE 10W-30. هرچه این عدد بیشتر باشد، روغن غلیظ‌تر و در برابر جریان مقاومت بیشتری دارد.
  • درجه ویسکوزیته ISO: این سیستم معمولاً برای روان‌کننده‌های صنعتی استفاده می‌شود و بر اساس ویسکوزیته سینماتیکی روان‌کننده در دمای 40 درجه سانتی گراد است. درجه ویسکوزیته ISO با یک عدد مشخص می‌شود، برای مثال ISO VG 68. هر چه این عدد بیشتر باشد، روغن غلیظ‌تر و در برابر جریان مقاومت بیشتری دارد.
  • سیستم جهانی طبقه‌بندی روغن و گریس (UOGCS): این سیستم هم برای روغن موتور و هم برای روانکارهای صنعتی استفاده می‌شود و ترکیبی از ویسکوزیته و ویژگی‌های عملکردی روانکار است. نام UOGCS معمولاً شامل یک حرف و عدد است، مانند L-HM 46 که اشاره به روغن هیدرولیک با شاخص ویسکوزیته بالا دارد.
انجمن مهندسین خودرو ( (SAE

استانداردهای عملکردی

روان‌کننده‌ها معمولاً برای مطابقت با استانداردهای عملکردی خاص توسط برخی موسسات یا انجمن‌ها مورد آزمایش و تایید قرار می‌گیرند. چندین استاندارد عملکرد رایج برای روان‌کننده‌ها وجود دارد که در صنایع و کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. این استانداردها کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود روان‌کننده‌ها الزامات کیفی مورد نیاز تجهیزات شما را برآورده می‌کنند. برخی از رایج‌ترین استانداردهای عملکرد روانکارها عبارتند از:

  • موسسه نفت آمریکا (API  :(API یک سازمان تجاری مستقر در ایالات متحده است که استانداردهایی را برای روان‌کننده‌های مورد استفاده در صنعت خودرو تعیین می‌کند. استانداردهای عملکرد API با یک دسته دو حرفی مانند “SA” برای موتورهای بنزینی یا “CJ” برای موتورهای دیزل تعیین می‌شوند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *