بی شک نام شرکت نفت بهران در زمینه تولید روانکارها برای همه ما شناخته شده‌ است. سابقه این مجموعه در زمینه صنعت روانکارها به بیش از نیم قرن می‌رسد. همچنین این شرکت توانسته در زمینه ساخت، تهیه و تولید روانکارهای جدید و فرمولاسیون در جایگاه بسیار عالی قرار گیرد و بتواند هم تراز با سطح جهانی در این زمینه پیش رود. سال‌هاست که این کمپانی روغن دنده و واسکازین خود را با نام تجاری بهران سمند وارد بازار کرده است. با توجه به تقاضای روزافزون به این محصولات، قصد داریم در این مقاله ابتدا به تعریف روغن واسکازین و کاربردهای آن بپردازیم، سپس در ادامه لیست کاملی از پرفروش‌ترین محصولات بهران سمند در بازار ایران را ارائه کنیم.

روغن دنده و واسکازین چیست؟

روغن‌ دنده یا روغن واسکازین (Gear Oil ) نوعی روان‌کننده است که به طور خاص برای گیربکس، دیفرانسیل و انواع دیگر سیستم‌های دنده در وسایل نقلیه و ماشین‌آلات استفاده می‌شود. هدف تولید این محصولات کاهش اصطکاک و سایش بین اجزای چرخ‌دنده، جلوگیری از آسیب و اطمینان از عملکرد روان است. ویژگی‌های کلیدی روغن دنده عبارتند از:

  • ویسکوزیته: روغن‌ دنده طوری طراحی شده که ویسکوزیته بالایی داشته باشد، به عبارتی ویسکوزیته بالا سبب ضخیم بودن و مقاومت در برابر جریان می‌شود. این ویژگی برای حفظ لایه روان‌کننده بین دندانه‌های چرخ‌دنده تحت فشار بالا و در سرعت‌های مختلف ضروری است.
  • مقاوم در برابر فشار شدید (EP): سیستم‌های چرخ‌دنده فشار بالایی را بین دندانه‌ها تجربه می‌کنند، به ویژه در هنگام درگیری دنده. روغن‌های دنده حاوی مواد افزودنی هستند که آن‌ها را در برابر فشار شدید مقاوم می‌کند به نحوی که از تماس فلز با فلز و سایش جلوگیری می‌شود.
  • پایداری حرارتی: روغن دنده خواص روان‌کنندگی خود را در دمای عملیاتی بالا حفظ می‌کند و اطمینان حاصل کند که گیربکس حتی در شرایط کاری شدید نیز به خوبی روغن‌کاری می‌شود.
  •  عوامل ضد کف: به منظور جلوگیری از تشکیل کف که می‌تواند منجر به مشکلاتی در روانکاری شود، روغن‌دنده معمولا حاوی مواد ضد کف است.

انتخاب روغن‌ دنده مناسب به کاربرد و نیازهای خاص تجهیزات بستگی دارد. انواع مختلفی از روغن‌های دنده در دسترس هستند، مانند روغن‌های دنده خودرو، روغن‌های صنعتی و روغن‌های دنده دریایی، که هر کدام متناسب با نیازهای خاص، کاربردهای اختصاصی دارند. بنابراین ابتدا نوع سیستم دنده‌ای که دارید، مانند گیربکس دستی، گیربکس اتوماتیک، دیفرانسیل یا جعبه انتقال را مشخص کنید. سپس شرایط عملیاتی را در نظر بگیرید. منظور از شرایط دمایی مواردی مانند محدوده دما، بار، و چرخه کار است.

ویژگی‌های کلیدی روغن دنده

پرفروش‌ترین محصولات بهران سمند در بازار ایران

برخی از پرفروش‌ترین محصولات بهران سمند در بازار ایران عبارت است از:

  • روغن بهران سمند ویژه 80W90: یکی از مرغوب‌ترین روغن‌ها با قدرت تحمل بار بسیار عالی است که با درجات گرانروی متنوع به صورت معدنی و نیمه سینتیک تهیه می‌شود.این محصول برای روانکاری جعبه دنده دستی انواع خودروهای بنزینی و دیزلی سبک و سنگین پیشنهاد می‌شود.
  •  روغن بهران سمند ویژه 85W90: این محصول دارای کیفیت بسیار عالی و مناسب برای خودروهای بنزینی و دیزلی با بار سنگین و دمای بالا مناسب است. این روغن دنده قابل استفاده برای روانکاری سیستم انتقال نیروی دستی است و پایداری حرارتی و اکسیداسیون بالایی دارد. این محصول مورد تایید شرکت MAN آلمان است.
  • روغن بهران سمند ویژه 85W140 : این محصول دارای موافقت‌نامه API GL-5 و MIL-L-2105D بوده که نشان‌‎دهنده تایید کیفیت این روغن برای استفاده در شرایط سخت و استفاده در گیربکس‌های دنده‌ای و دیفرانسیل‌های خودروهای سبک و سنگین است. همچنین، این روغن دارای دامنه ویسکوزیته گسترده‌تری نسبت به گریدهای دیگر  است که باعث می‌شود در دماهای مختلف به خوبی عمل کند.
  • روغن بهران سمند ویژه 80W: این محصول عالی قابل استفاده در خودروهای بنزینی و دیزلی دارای بار سنگین و دمای بالا است که در انواع سنتتیک، نیمه سنتتیک و معدنی تهیه شده است.
  • روغن بهران سمند ویژه 75W-90: یکی از مرغوب‌ترین روغن‌ها با قدرت تحمل بار بسیار عالی است که با درجات گرانروی متنوع و در انواع معدنی و نیمه سنتتیک تهیه می‌شود.

نکته قابل توجه این است که اغلب روغن‌های دنده و واسکازین این شرکت یا همان بهران سمند مورد تایید شرکت MAN آلمان است. به عبارتی دیگر این تایید نشان می‌دهد این محصولات برای استفاده در برخی از خودروهای تولید شده توسط MAN آلمان مناسب بوده و مطابق با استانداردهای مورد نیاز برای استفاده در آن‌ها است. به طور کلی، تفاوت اصلی این محصولات در مشخصات فیزیکی و شیمیایی آن‌ها از جمله مواردی مانند شاخص گرانروی، نقطه اشتعال و نقطه ریزش آن‌ها است.

تاییدیه شرکت MAN آلمان

جدول مشخصات و روش آزمون محصولات بهران سمند

جدول مشخصات بهران سمند عبارت است از:

جدول مشخصات محصولات بهران سمند

در جدول فوق اصطلاحاتی در سطر مربوط به روش آزمون قرار گرفته است. توصیه می‌کنیم برای درک بهتر این استانداردها به “استانداردهای ASTM چیست و انواع آن در روانکارهای صنعتی” مراجعه کنید. در این بخش قصد هر یک از تست‌های ذکر شده در جدول را مرور می‌کنیم:

  • ASTM D445: یک روش تست استاندارد است که توسط انجمن تست و مواد آمریکا (ASTM) برای اندازه‌گیری ویسکوزیته سینماتیکی فرآورده‌های نفتی مایع ایجاد شده است. ویسکوزیته سینماتیکی معیاری برای اندازه‌گیری مقاومت سیال در برابر جریان، تحت گرانش است که در توصیف فرآورده‌های نفتی، روان‌کننده‌ها و مواد مرتبط استفاده می‌شود. این روش برای تعیین ویسکوزیته سینماتیکی یک نمونه در دمای مشخص با استفاده از ویسکومتر به کار می‌رود و مدت زمانی را اندازه می‌گیرد که طول می‌کشد تا حجم خاصی از نمونه از طریق یک لوله مویرگی مدرج تحت تاثیر گرانش جریان یابد.
  • ASTM D2270: این روش نیز برای تعیین ویسکوزیته مایعات شفاف از طریق ویسکومتر مویرگی کالیبره شده ایجاد شده است. این روش آزمایش معمولاً برای اندازه‌گیری ویسکوزیته سینماتیکی فرآورده‌های نفتی و مواد مرتبط استفاده می‌شود.
  • ASTM D92: یک روش تست استاندارد است که برای تعیین نقاط اشتعال و آتش فرآورده‌های نفتی و سایر مایعات ایجاد شده است. هدف از این ارزیابی، بررسی پتانسیل محصولات به لحاظ خطر اشتعال و آتش‌سوزی است. فلش پوینت یا نقطه اشتعال یک مایع پایین‌ترین دمایی است که در آن بخار به اندازه‌ای ساطع می‌شود که منجر به اشتعال می‌شود البته اگر ماده در شرایط آزمایشی خاص در معرض شعله باز یا جرقه قرار گیرد. از طرفی نقطه اشتعال ، پایین‌ترین دمایی است که مایع در آن حداقل پنج ثانیه می‌سوزد.
  • ASTM D97: یک روش تست استاندارد برای تعیین نقطه ریزش فرآورده‌های نفتی، از جمله روغن‌ها و روان کننده‌ها است. ریزش پایین‌ترین دمایی است که در آن یک سیال تحت شرایط آزمایشی خاص جریان می‌یابد. این روش شامل خنک کردن نمونه روغن در یک شیشه آزمایشی و مشاهده رفتار آن با کاهش تدریجی دما است که معمولا با استفاده از دستگاه خاصی به نام دستگاه نقطه ریزش یا تستر نقطه ریزش انجام می‌شود. تعیین نقطه ریزش یک ویژگی مهم است زیرا نشان‌دهنده پایین‌ترین دمایی است که روغن در آن می‌تواند به طور موثر جریان یابد و روان‌کاری را در شرایط عملیاتی سرد فراهم کند. این ویژگی در مواردی که عملکرد در دمای پایین حیاتی است، بسیار اهمیت پیدا می‌کند.
  • ASTM D4052: یک روش تست استاندارد است که به تعیین چگالی و چگالی نسبی مایعات کمک می‌کند و توسط دانسیته‌سنج دیجیتالی انجام می‌گیرد. چگالی یک ماده به عنوان جرم آن در واحد حجم تعریف می‌شود. این روش برای طیف وسیعی از مایعات از جمله فرآورده‌های نفتی، مواد شیمیایی و سایر مایعات قابل استفاده است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *